ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

 

 

Το όνομα της ΣΙΓKΑΠΟΥΡΗΣ, του νησιού που βρίσκεται στη νότια άκρη της ΜΑΛΑΪΚΗΣ χερσονήσου είναι συνδεδεμένο με την Αγγλική αποικιοκρατία στην ΑΣΙΑ (LION CITY στα Σανσκριτικά SINGHA-PURA).

Κατοικημένη κυρίως απο Κινέζους, ανεπτυγμένη οικονομικά και ευαισθητοποιημένη απο την παράδοση των συνδικαίστών αγώνων, η ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ το 1965 έγινε ανεξάρτητο κράτος αφού αποσπάστηκε απο την υπόλοιπη Μαλαισία.

Εθνική γλώσσα η Μαλαική, αλλά επίσημες 4 Μαλαική, κινέζικη, ταμίλ και αγγλική. Μαλαίοι και Πακιστανοί είναι μουσουλμάνοι, ευρωπαίοι Χριστιανοί, οι κινέζοι βουδιστές ή κομφουκιανοί ¾ , οι Ινδοί ινδουιστές.

Η γη της επαγγελίας είναι κέντρο μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος. Συγκεντρώνει υποκαταστήματα των μεγαλύτερων διεθνών τραπεζών. Η οικονομία της βασίζεται στις ξένες επενδύσεις, έχει επιτύχει εκβιομηχάνηση, κατεργασία εισαγώμενων πρώτων υλών και μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη.

 

640 τ.χ , 2.800.000 κάτοικοι

Το νησί κατοικείτο απο Μαλαίους ψαράδες. Το 1820 ο Άγγλος στρατηγός Sir RAFFLS για λογαριασμό της εταιρείας Ανατολικών Ινδιών προώθησε την εμπορική ανάπτυξη.

Η μορφή της πόλης είναι σύνθετη. Στα κεντρικά σημεία φαίνεται ο αγγλικός χαρακτήρας ενώ το κινέζικο πρότυπο είναι αισθητό σε πολλά σημεία της πόλης.

Παντού υπάρχουν αγορές. Στις αγορές αυτές μπορεί να βρεί κανείς απο τα πιο πλούσια μέχρι τα πιο περίεργα είδη, όπως φίδια, βάτραχοι, μεγάλες σαύρες, χελώνες, νυχτερίδες, πολλά απο αυτά είναι ζωντανά πριν ετοιμαστούν.

Έχει λιμάνι το οποίο έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση(2ο σε κίνηση στον κόσμο) , ένα θαυμάσιο οδικό δίκτυο, υπόγαιο MRT και συνδέεται σιδιροδρομικώς με BBK μέσω Μαλαισίας.

Η πρωτοχρονιά των κινέζων (γύρω στο Φεβρουάριο)  με τα πυροτεχνήματα, οι δρόμοι γεμίζουν και οι άνθρωποι στολίζονται με τα πιο λαμπρά στολίδια. Οι Ινδοί έχουν την δική τους γιορτή «Tαι Πουσάμ» όπου οι λειτουργοί τους περπατούν μάσα απο τις φωτίες.

Η SINGAPORE airlines θεωρείται η καλύτερη αεροπορική εταιρία στον κόσμο.Οι αεροσυνοδοί είναι έως 25 ετών(μετά συνταξιοδοτούνται), έχει οργανομένα πακέτα stop-overs δηλαδή είτε κάποιος πηγαίνει κάπου αλλόυ με ενδιάμεσο σταθμό στην ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ. Υπάρχει ένα έτοιμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταφορές απο και προς το αεροδρόμιο και προσκλήσεις για δωρεάν είσοδο στο νησί SENTO SA.

 

SENTOSA: Πάρκα, μουσεία, aquarium, shows στις ωραίες παραλίες του, με τραινάκι υπέργειο με teleferic.

 

Night safari: Με tram, 40’ drive Διάφορες περιοχές γης.

Αφρικανική savanna, tropical forests

 

Τεράστιο πάρκο φιλοξενεί εκατοντάδες ζώα.

 

 

 

ΜΠΙΝΤΑΝ

 

Το PULAU BINTAN είναι το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους  Riau της Ινδονησίας. Από τους αρχαίους χρόνους αποτελούσε την έξοδο στο αρχιπέλαγος  και έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή της επαρχίας. Η ύπαρξή του έγινε γνωστή από τον Μάρκο Πόλο, κατά την επιστροφή του στην Ιταλία. Τον 18ο αιώνα, το ΜΠΙΝΤΑΝ ήταν η έδρα του σουλτάνου του Johore. Η ιστορία του νησιού είναι μεγάλη και φορτωμένη από τα ίχνη που άφησαν στο πέρασμά τους πολλοί κατακτητές. Οι σουλτάνοι της Μαλαισίας, οι Πορτογάλοι και αργότερα οι Ολλανδοί, οι πειρατές και οι Κινέζοι, όλοι άφησαν τη σφραγίδα τους μέχρι την κήρυξη της οριστικής ανεξαρτησίας του νησιού από τον σουλτάνο του Riau.

Το ΜΠΙΝΤΑΝ βρίσκεται νοτιοανατολικά της κοσμοπολίτικης Σιγκαπούρης. Είναι πολύ κοντά στον Ισημερινό και έχει μέση θερμοκρασία 26° C. Στους 400.000 κατοίκους του, περιλαμβάνονται Μαλαίοι, Μπούγκις, Οράνγκ Λαούτ (τσιγγάνοι της θάλασσας), Κινέζοι, Άραβες και άλλες εθνικές ομάδες. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι αλλά υπάρχουν και χριστιανοί, βουδιστές,ινδουιστές. Νόμισμα του νησιού είναι η ρουπία.

Το ΜΠΙΝΤΑΝ συνδέεται με την Σιγκαπούρη με γρήγορα σκάφη και έπειτα από διαδρομή μιας ώρας φτάνουν στο Bandar Bentan Telur, στη νότια ακτή του Μπιντάν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, άλλωστε, και οι εκδρομές που οργανώνονται στο εσωτερικό του νησιού ή στο γειτονικό αρχιπέλαγος. Το τοπίο είναι πραγματικά εντυπωσιακό, βλέποντας την πλούσια βλάστηση, το ζωικό βασίλειο, από παραδείσια πουλιά μέχρι ερπετά. Εκτός από τα χιλιάδες γειτονικά νησάκια που μπορείτε να επισκεφτείτε με σκάφος,δεν πρέπει να παραλείψετε να γνωρίσετε και το υπόλοιπο νησί, την παλιά πόλη των Μαλαισίων, τα παλάτια των Σουλτάνων, τους βουδιστικούς ναούς και έναν από τους παλαιότερους ναούς, το Banyan Temple, που βρίσκεται δίπλα στο αρχαίο δέντρο Banyan , και που ακόμη το θεωρούν ιερό και το λατρεύουν.

 

 

 

 

ΜΠΑΛΙ

 

Ή όπως αλλιώς ονομάζεται το «Νησί των Θεών»

 

 

 

Δύο ώρες νοτιότερα από την ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ με το αεροπλάνο βρισκόμαστε στο ΜΠΑΛΙ (BALI).  Ο πολιτισμός, οι μοναδικές τέχνες, οι ευγενικοί και φιλικοί άνθρωποι και η φυσική ομορφιά κάνουν το Μπαλί ένα μυθικό μέρος.

Τα εξωτικά τοπία και η συγκλονιστική ομορφιά της φύσης του έχουν συντελέσει πολύ στη δημιουργία αυτού του μύθου, εξίσου όμως συνεισφέρει και ο πολιτισμός τους.

Οι Μπαλινέζοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ένα μοναδικό τρόπο ζωής που διατηρείται σχεδόν απαράλλακτος εδώ και αιώνες. Η κουλτούρα του Μπαλί βασίζεται στη μοναδική μορφή του Ινδουϊσμού, που διαμορφώθηκε μετά τον εξισλαμισμό της γειτονικής Ιάβας και εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες.

Η τέχνη είανι αναπόστατο μέρος της ζωής των κατοίκων. Κάθε άτομο είναι κάποιου είδους καλλιτέχνης, αφού όλοι ασχολούνται με την ζωγραφική, την υφαντουργία,την ξυλοτεχνία, τη διακόσμηση ή τη μουσική και το χορό.

Ίσως το πλούσιο και πανέμορφο τοπίο έχει επηρεάσει τόσο πολύ τον ψυχισμό τους ώστε να θεωρούν αυτονόητο πως οτιδήποτε κατασκευάζουν ή κάνουν πρέπει να είναι όμορφο.

To DEMPASAR, η πρωτεύουσα αποτελεί εξαιρετική αφετηρία για ένα γύρο του νησιού, αφού κάθε λίγα χιλιόμετρα ο επισκέπτης συναντά παραδοσιακά χωριά, πνιγμένα στο πράσινο με σημαντικά δείγματα τοπικής τέχνης που αποπνέουν την αληθινή ψυχή του Μπαλί και των ανθρώπων του.

Παραδοσιακοί χοροί, σπίτια, ναοί, μικρές εκθέσεις τοπικών ζωγράφων, σπηλιές και μαγικά αγάλματα, λατρευτικά κέντρα και το διάσημο δάσος των πιθήκων, όλα περνούν με ονειρικά χρώματα μπροστά από τα μάτια του επισκέπτη.

Τα δύο σημαντικότερα τουριστικά κέντρα, οι παραλίες Sanur και  Kuta βρίσκονται αντίστοιχα στο ανατολικό  και το δυτικό μέρος του νησιού. Η παραλία Kuta και η γειτονική της Legian αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες προσφέροντας εντυπωσιακό τοπίο με θεαματικά ηλιοβασιλέματα αλλά και  καταλύμματα για κάθε γούστο.

Το  SANUR  παρ’ όλο που βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών με το αυτοκίνητο αποτελεί έναν ιδιαίτερο κόσμο. Από την εποχή της αποικιοκρατίας υπήρξε κέντρο παραδοσιακών χορών και τεχνών και πατρίδα ντόπιων και ξένων ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και μουσικών. Τώρα έχει μετατραπεί σε ένα ήσυχο, ήρεμο τόπο αναψυχής με σοφιστικέ πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φίνα εστιατόρια, με μπουτίκ ξενοδοχεία. BOUTIK ονομάζονται τα μικρά σε μέγεθος αλλά πολυτελή ξενοδοχεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ομορφιά, με κατασκευαστικές και επενδυτικές λεπτομέρειες. Η φιλοσοφία τους είναι « the best of eveything, no matter what the expense», που το εξηγούμε «το καλύτερο από οτιδήποτε, ασχέτως κόστους».

Παρ’ όλο που μπουτίκ ξενοδοχεία υπάρχουν σε αρκετά μέρη στον κόσμο η καθιέρωση του όρου στο Μπαλί βρίσκει την τελειότερη εφαρμογή τους, επειδή και οι ίδιοι οι Μπαλινέζοι είναι καλλιτέχνες από τη φύση τους.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα μεγάλα  5 αστέρων ξενοδοχεία, τα οποία προσπαθούν να είναι «everything for everyone», «το καθετί για τον οποιοδήποτε», τα μπουτίκ ξενοδοχεία έχουν μια ταυτότητα προσωπική. Μια ιδιαιτερότητα, το “Tugu Hotel” στεγάζει μια μεγάλη προσωπική συλλογή από αντίκες. Οι πρωταρχικές σουίτες είναι δυνατά θεαματικές και έχουν τα ονόματα Walter και Mayer, από δύο ζωγράφους και φέρουν τους αντίστοιχους πίνακες ζωγραφικής τους.

Στο “Watergarden”, το κάθε δωμάτιο είναι μπάνγκαλοου με βεράντα σε γιαπωνέζικο στυλ και δική του λίμνη γεμάτη νούφερα και κυπρίνους.

Το “Ibah” (στο Ubud) αποτελείται από σύμπλεγμα μικρών παλατιών. Στο UBUD επίσης βρίσκεται το “Pita-Maha” που πρωταρχικά είναι ένα spa ξενοδοχείο.

Άλλα χαρακτηριστικά των Boutique Hotels είναι:

¨       Η χρήση υλικών και πρώτων υλών και η σχεδιαστική σύλληψη να προσαρμόζονται στο φυσικό περιβάλλον και στον πολιτιστικό περίγυρο. Αυτός ο σεβασμός προς τη φύση συνεπάγεται και εξοικονόμηση διαχείρισης ενέργειας.

¨       «Quality whatever the cost», ποιότητα ανεξαρτήτως κόστους. Η πολυτέλεια είναι εμφανής στην επίπλωση, στα αξεσουάρς, επίσης εκφράζεται στην ποιότητα του σέρβις και σε μια προσέγγιση φιλοξενίας που δίνει έμφαση στις ιδιωτικές – μεμονωμένες εκδρομές που συνοδεύονται από τοπικό ξεναγό, παρά στα μαζικά δείπνα και στα τοπικά πολύκοσμα shows.

¨       Χαμηλό προφίλ – διακριτικότητα. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Μπαλί είναι περισσότερο διακριτικά.

 

Στα τέλη του 1980 το θέρετρο NUSA DUA, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού αντικατέστησε το SANUR ως κέντρο πολυτελούς τουρισμού και το UBUD έγινε πολιτιστικός πόλος έλξης τουριστών. To UBUD βρίσκεται στο εσωτερικό του Μπαλί και είναι πνιγμένο στο πράσινο, έχει τους λόφους με τους ορυλώνες (πραγματικά έργα τέχνης οι καλλιέργειες αυτές) και στην πραγματικότητα είναι χωριό καλλιτεχνών ξυλογλύπτων.

Ένα άλλο ξενοδοχείο εκτός από το «PITA-MAHA», πολύ διακεκριμένο Boutique hotel είναι το “AMANDARI”. Στην ουσία πρόκειται για πριβέ villes που μιμούνται Μπαλινέζικο χωριό. Κάθε σπίτι έχει δική της αυλόπορτα, υπάρχει μια πολύ χαρακτηριστική και μοναδική στον κόσμο κατασκευή πυλώνος-εισόδου- και μονοπάτια «έξυπνα» σχεδιασμένα, που οδηγούν σε κοινόχρηστα κιόσκια,όπως ήταν οι τόποι συγκέντρωσης στα χωριά τα παλαιότερα χρόνια. Επίσης, έχουν χορτάρινη στέγη, πέτρινοι τοίχοι, πριβέ πισίνες  με ιδιωτικό κιόσκι για ξεκούραση και χαλάρωση.

Το γκρουπ των ΑΜΑΝ έχει σήμερα 5 μπουτίκ ξενοδοχεία στην Ινδονησία. Στο Μπαλί το «AMANDARΙ” και   AMANKILA”(του οποίου οι πισίνες είναι σε βαθμίδες, όπως ακριβώς τα επίπεδα στις φυτείες των ορυλώνων), το “AMANUSA”, “AMANJIWO” στην ΙΑΒΑ, το “AMANWANA” στην SUMBAWA (ένα νησί ανατολικά του Μπαλί και του Lombok) και το  AMANPURI” στο ΠΟΥΚΕΤ. Ένα από τα πιο θαυμαστά Boutique Hotels στην Ασία είναι το «OBEROI» με εξίσου θαυμαστούς εξωτικούς, πολύχρωμους και αρωματισμένους κήπους από ορχιδέες, μπουγκαινβίλες.

Στις παροχές ξενοδοχείου 6 αστέρων θα αναφερθούμε στο «FOUR SEASONS RESORT». Αποτελείται από prive villes σε παραδοσιακό μπαλινέζικο στυλ με ξεχωριστό ιδιαίτερο κιόσκι για ιδιωτικό δείπνο και ιδιωτιή πισίνα. Αμφισβήτητα, είναι ένα από τα ξενοδοχεία-στολίδια του Μπαλί.

Τα ξενοδοχεία μπουτίκ απευθύνονται σε μια αγορά που απαιτεί περιβαλλοντική υπευθυνότητα, υψηλές προδιαγραφές άνεσης και service, ένα φιλικό δημιούργημα που χαλαρώνει το σώμα και ευφραίνει τη σκέψη. Είναι μια ενδιαφέρουσα σύλληψη για ξενοδοχεία και μόνο γι’ αυτό το λόγο αξίζει η γνωριμία με το Μπαλί. Επιβάλλεται, ωστόσο, από όλους τους εμπλεκόμενους στα τουριστικά δρώμενα μιας χώρας η επίσκεψη σ΄αυτό το τέλειο σκηνικό από καταπληκτικά ξενοδοχεία, εντυπωσιακή πολυτέλεια, χαμογελαστούς και φιλόξενους ανθρώπους, τελετουργικούς γεμάτους χάρη χορούς, ινδουϊστικούς ναούς, καταπράσινους ορυλώνες. Η εμπειρία της επίσκεψης αποζημιώνει το κόστος της εκδρομής που έτσι κι αλλιώς είναι φτηνό, ακόμη και στα πολυτελέστατα ξενοδοχεία

 

 

 

 

Περιήγηση στο  Kintamani+Χορός Bangok +Γεύμα

Εκδρομή στον κρατήρα του ζωντανού ηφαιστείου Bakarστο Kintamani.

Σύντομη παραμονή στο χωριό Celuk και επίσκεψη εργοστασίου κατεργασίας  ασημιού και χρυσού, επίσκεψη του χωριου Μας, μοναδικού για την ξυλογλυπτική του και στο χωριό Ubud  στην μεγάλη παροικία των καλλιτεχνών. Καθ΄οδον επίδειξη του χορού  Baring και Kris. Η παράσταση παρουσιάζει την πάλη του Καλού με το Κακό.Barong είναι ένα μυστηριώδες ζώο που συμβολίζει την δεξιά μας πλευρά ( Κλαή) ή  τη Λευκή Μαγεία και είανι ο υπερασπιστής του ανθρώπινου γένους .Rangda είανι η δύναμη του κακού ή η Μαύρη Μαγεία και παρουσιάζεται σαν Χήρα Μάγισσα ξυριαρχούμενη από την Καταστρεπτική Δύναμη. Γεύμα στο εστιατόριο Abadi το οποίο βρίσκεται ακριβώς δεξιά , στην άκρη του κρατήρα Baturand. Επιστρέφοντας, επίσκεψη στο ναό Kehen κτισμένο τον 13ο αιώνα και στο χωριόTohpati.

 

 

 

 

Δάσος πιθήκων – Tanah Lot Temple (Μισή Μέρα)

Επίσκεψη στον εντυπωσιακό ναό Tamah Ayn Royal Water κτισμένο τον 17ο αιώνα.Συνεχίζοντας μέσω απείραχτρων από τον χρόνο χωριών, φτάνουμε στο Άγιο Δάσος των Πιθήκων, στο ναό Alas Kedatan Taman Ayun-. Βρίσκεται στο κέντρο μιας  δωδεκάδας παγόδων, περικυκλωμένων από μια τεχνική λιμνούλα. Στο δάσος των πιθήκων ζουν χιλιάδες παράξενοι εξημερωμένοι πίθηκοι. Συνέχεια για το ναό Tanah Lotστη δυτική ακτή του Μπαλί.

 

 

Χορός Kechac (βράδυ)

Μοναδική παράσταση. Ένα μικρό επεισόδιο από το Ινδικό έπος Ramayana, όπου ο δαίμονας Βασιλιάς Rawana  απαγάγει την όμορφη Sita, γυναίκα του Βασιλιά Rama. Η ιστορία περιγράφει τη θαρραλέα διάσωση της Sita από τον άνδρα της έχοντας για βοήθεια ένα στρατό από πιθήκους. Τους πιθήκους καθοδηγούσε οPanuman, ένας γιγάντιος άσπρος πίθηκος. Το όνομα Kechac δόθηκε στο χορό από τους ήχους των ήμνων του «Chac-a-Chac». Καθαρά υπνωτική τελετή από τουσς ήχους ανδρικής χορωδίας. Η παράσταση αποτελείται από 100 έως 200 άτομα καθισμένα σε κύκλο. Ξεκινά μετά το ηλιοβασίλεμα, νωρίς το βράδυ ακριβώς την ώρα που τα Kακά Πνεύματα εισδύουν στο χωριό για να αναστατώσουν τους ανθρώπους. Η δύναμη της χορωδίας του «Chac-a-Chac» κατανικά το κακό. Δεν χρησιμοποιούνται φώτα και μυστικά όργανα, παρά μόνο οι χορωδία του «Chac-a-Chac «.

 

Συνδιασμοί και άλλοι με μετάβαση –πτήση για Lobok, εκπληκτικό νησί, αυθεντικό, με παρθένα ακόμη βλάστηση και τουρισμό, πολύ ωραία Bungalows.

 

 

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ -ΜΠΑΛΙ

10ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

 

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ – ΣΟΥΜΑΤΡΑ – ΜΠΑΛΙ

12ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ*

 

 

Συνδιασμός με 2 νύχτες Σιγκαπούρη, με όλες τις ξεναγήσεις περιηγήσεις, πάρκα, ενυδρεία (8 στο σύνολο). Κεντρικά ξενοδοχεία, πόλη σύγχρονη, πεντακάθαρη, κατάλληλη για αγορές-ψώνια. Ο πολιτισμός, οι μοναδικές τέχνες, οι ευγενικοί φιλικοί άνθρωποι και η φυσική ομορφιά κάνουν το Μπαλί ένα σχεδόν μυθικό νησί στο σημερινό κόσμο και γι’αυτό είναι ο κατ΄εξοχίν τουριστικός προορισμός της Ινδονησίας. Η θρησκελια είναι πηγή παραδοσιακών εθίμων στην οικογένεια και στην κοινωνική ζςή. Η επιρροή της είναι έντονη στην τέχνη. Με εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής απο τους υπόλοιπους κατοίκους της Ινδονησίας , οι Μπαλινέζοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν την κουλτούρα τους. Το νησί στο κέντρο του είναι ορεινό με μερικά ηφαίστεια εκ των οποίων το Αγκύνγκ είναι εν ενεργεία και θεωρείται Ιερό. Καμιά εικόνα από το Μπαλί δεν είναι πιό χαρακτηριστική από αυτήν των μικρών χορευτριών, που κινούν τα χέρια τους σε αργές προσεγμένες κινήσεις με τη μουσική υπόκρουση. Τα δυό σημαντικότερα τουριστικά κέντρα οι παραλίες Nusa Dua και Kuta, βρίσκονται στο ανατολικό και δυτικό μέρος του νησιού. Η παραλία Kuta και η γειτονική της Legian αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες προσφέροντας εντυπωσιακό τοπίο με θεαματικά ηλιοβασιλέματα. Στη χερσόνησο Bukit στα νότια του νησιού, βρίσκεται η παραλία Nusa Dua με τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία.